Streamen in 8k: wat zijn tegenwoordig de opties?

sport 8k tv

Terwijl de overgang van Full HD (2K) naar Ultra HD (4K) vooral werd ervaren als extra detail in de beelden, zorgen 8K televisies voor nog meer levend beeld op de tv schermen. Dat heeft ook met de ondersteuning van 33 miljoen – je leest het goed – pixels te maken, maar ook met het vernuftig staaltje technologie. Televisiemerken zoals Samsung, LG Electronics en Sony ontwikkelden zelf technologische hoogstandjes om digitaal beeldmateriaal op te pimpen en ruis volledig weg te gommen. Daarnaast werden contrast en kleur helemaal geoptimaliseerd bij het streamen.

Wat betekent 8K Ultra HD eigenlijk?

streamen in 8kEnkele technische fait-divers ter illustratie. Een 8K televisie beschikt over een hele grote schermresolutie: 7680 x 4320 pixels. Dat is omgerekend vier keer zo scherp als een 4K Ultra HD met 3840 x 2160 pixels. En dat is 16 keren scherper dan de bekende Full HD tv. Het verschil van kwaliteit is bijgevolg heel groot. Vooral als je een 4K televisie gewoon bent. Met een 8K UHD tv zie je nog meer haarscherp beeldmateriaal en fijnmazige details. Om die 8K voorstelling levendig te maken, werden QLED TV’s en OLED TV’s in het leven geroepen en ontworpen. Het beoogde doel van een 8K TV is het perfect evenaren van de realiteit. Elk detail van je favoriete Hollywood-coryfee of sport-goeroe wordt haarfijn in beeld gebracht. Zelfs de schaduw- en belichtingseffecten worden hierbij geaccentueerd.

Is 8K compatibel met lagere beeldkwaliteitsnormen?

8K kwaliteit is niet noodzakelijk. De tv schermen kunnen moeiteloos het beeldmateriaal van lagere kwaliteit opschalen. Zo ontwikkelde Samsung bijvoorbeeld de Quantum Processor die via artificiële intelligentie (AI) beeldruis verwijdert, details van schermbeelden herstelt en randen veel scherper maakt. De gebruikte algoritmes zijn gelinkt aan machine learning. Het algoritme wordt door het weergeven van de miljoenen videobeelden steeds intelligenter en sluipt je living binnen via een simpele update van de software.

Hoe zit het met 8K en de streaming

Het is voorlopig nog even koffiedik kijken of 8K daadwerkelijk ook de streamingmarkt gaat veroveren. Wellicht niet binnen de kortste keren. Het streamen van 8K video’s vraagt om een internetsnelheid die ei zo na twee keer zo hoog ligt als die voor 4K video’s. De razendsnelle internetverbindingen – zoals het 5G netwerk – moet 8K-streaming binnenkort een handje toesteken. Maar Samsung ontwikkelde ondertussen een alternatieve oplossing die 5G vervangt. Eén van die opties is het zogenaamde AI Scale Net, dat in staat wordt geacht om 8K video’s te streamen via een netwerk met een bandbreedte die lager ligt dan 5G.

Contrast en kleur: ook in het donker

Een gedetailleerd beeld in 8K heeft geen enkele waarde met kleuren die dof zijn en waar nauwelijks contrast is waar te nemen. Dankzij de zogenaamde quantum dot technologie beschikken de beeldkleurschermen QLED over 100 procent kleurvolume. In mensentaal betekent dit dat er met deze methode 1 miljard tinten worden aangeleverd. Een gigantisch aantal met natuurlijke kleuren en glasheldere beelden. Hoe donker het beeld ook mag zijn.

Uiteraard speelt naast de kleur ook het contrast een cruciale rol. Samsung bijvoorbeeld heeft hier een uitstekend alternatief voor gevonden. De Direct Full Array. Dit is een algoritme dat eerst elk beeldmateriaal begint te analyseren en bepaalde zones op het beeldscherm dimt. Het eindresultaat is een ongekend sterk contrast tussen zwart en wit.

8K televisies in de living

sport 8k tvHet aanbod van 8K televisies groeit in België en Nederland gestaag. In heel veel gevallen worden nog niet zoveel tv-uitzendingen in deze beeldresolutie aangeboden. Het was bijvoorbeeld de bedoeling dat de door COVID 19 in het water gevallen Olympische Spelen van 2020 in deze beeldkwaliteit zou worden aangeboden.

Hoe dan ook, in België en Nederland gaan in de toekomst 8K (internationale) sportevenementen met deze content sowieso worden uitgezonden. Vanzelfsprekend zullen tegen dan de grote streamingdiensten als Disney+ en Netflix helemaal op de 8K trein gesprongen zijn.

Share your love
Facebook
Twitter