WandaVision

(2021)

Disney+ Marvel WandaVision
Te bekijken op:

In 2008 lanceerde Jon Favreaus ‘Iron Man’ het ‘Marvel Cinematic Universe’. 11 jaar en 23 films later gaven Anthony en Joe Russo ‘The Infinity Saga’ een grandioze climax met ‘Avengers: Endgame’ (2019). Maar Marvel Studios is nog lang niet uitverteld.

Stan Lees superhelden bestormen de komende jaren meer dan ooit het witte doek. En ook het kleine scherm wordt compleet ingepalmd door kleurrijke spandexpakjes, ongeoorloofd gerommel met parallelle werelden, en ander aards en intergalactisch spierballengerol.

Natuurlijk kon je afgelopen jaren al verschillende Marvel-personages op de ouderwetse beeldbuis en tablet zien verschijnen. Wat is er dan nu veranderd? Marvel Studios besteedt zijn tv-series niet langer uit. Het Amerikaanse productiebedrijf maakt voortaan zélf zijn superheldenreeksen. En die mogen duidelijk wat kosten. Op 15 januari 2021 verscheen de eerste aflevering van ‘WandaVision’.

Prijskaartje van deze eerste Marvel Studios-minireeks voor Disney+? 225 miljoen dollar voor negen afleveringen. Daarmee is het de duurste tv-productie ooit! Een prima investering wel: ‘WandaVision’ kreeg een duizelingwekkende 23 prestigieuze Primetime Awards-nominaties. Toen tijdens de uitreiking op 19 september 2021 bleek dat de reeks er daarvan maar drie verzilverde, riepen heel wat tv-recensenten schande!

Verhaal

‘WandaVision’ trapt ‘Phase Four’ van het ‘Marvel Cinematic Universe’ af op het kleine scherm. Moet je écht die 23 voorgaande MCU-films gezien hebben om van deze minireeks te genieten? Nou, nee. Maar het helpt wel aardig! Vooral een beetje voorkennis van de vier ‘Avengers’-filmavonturen komt zeker van pas. In ‘WandaVision’ staan namelijk de teamleden Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) en haar hubby Vision (Paul Bettany) centraal.

Een slimme zet. Laat Captain America, Thor en Spider-Man maar het witte doek claimen. Hun minder bekende bondgenoten komen namelijk beduidend beter tot hun recht in een eigenzinnige tv-serie. Die begint overigens hoogst kleinburgerlijk. Enkele weken na de verbijsterende gebeurtenissen in ‘Avengers: Endgame’ (2019) blijkt The Scarlet Witch samen met haar groenrode androïde echtgenoot een lekker gezapig leventje te leiden in Westview, New Jersey.

De eerste drie afleveringen van ‘WandaVision’ lijken zo weggeplukt uit de hoogdagen van de klassieke sitcom. Head writer Jac Schaeffer (die ook meepende aan ‘Black Widow’ (2021)) jatte vrolijk bij onverwoestbare Amerikaanse sixties lachbandsuccessen als ‘The Dick Van Dyke Show’, ‘The Brady Bunch’ en ‘Bewitched’. Maar ook de inspiratie van recentere sitcoms als ‘Malcolm in the Middle’ en ‘Modern Family’ liggen er heerlijk vingerdik op.

Dit zou natuurlijk geen Marvel Studios-productie zijn over de machtige The Scarlet Witch en haar Infinity Stone torsende gemaal, als er geen dolle bovennatuurlijke onverklaarbare zaakjes in gebeuren. Vanaf de vierde aflevering slaat de toon van ‘WandaVision’ plotsklaps helemaal om.

Er is duidelijk iets niet pluis in dat ingedommeld Amerikaans voorstadje. Maar wat precies? En wat heeft de komst van de organisatie S.W.O.R.D. te beteken? Niet zo nieuwsgierig vraagjes stellen daar, bemoeizuchtige buurvrouw Agnes (Kathryn Hahn)! Hoe minder je vooraf weet, hoe genialer deze serie binnenkomt!

Cast

  • Elizabeth Olsen – Wanda Maximoff / The Scarlet Witch
  • Paul Bettany – Vision
  • Kathryn Hahn – Agnes
  • Teyonah Parris –Monica Rambeau
  • Randall Park – Jimmy Woo
  • Kat Dennings – Dr. Darcy Lewis

Marvel Studios Original Series voor Disney+

Leuk weetje: eigenlijk zou ‘The Falcon and the Winter Soldier’ de eerste Marvel Studios’ minireeks voor Disney+ zijn. Een vervelend virusje schudde de productieagenda voorjaar 2020 lelijk door elkaar.
Zo kwam ‘WandaVision’ uiteindelijk op 15 januari 2021 als Marvels eerste eigenhandig geproduceerde superheldenreeks op de kindvriendelijke streamingdienst. De daverende ontknoping van 5 maart 2021 zindert nog steeds na als het uitstalraampje van een porseleinwinkeltje na een doortocht van Bruce Banner met een maandagochtendhumeur.

Kevin Feige, zeg maar de grote Marvel Studios-baas, kon zich achteraf gezien geen betere opener voorstellen. En gelijk heeft-ie: de merkwaardige tv-avonturen van Wanda en Vision vormen een uitstekende introductie voor de nieuwe ambitieuze ‘Phase Four’. Daarin zullen tussen 2021-2023 tientallen films en series opnieuw één overkoepelend verhaal vormen.

De negen afleveringen van ‘WandaVision’ uitgekeken? Dan snap je meteen ook iets beter wat er daar nu allemaal in de films ‘Spider-Man: No Way Home’ (2021) en ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ (2022) loos is.

Trailer

Laatste films

Up

Verhaal “Up” is een onweerstaanbare animatiefilm uit 2009, gemaakt door […]

Red Sparrow

Verhaal Red Sparrow is een spannende spionagefilm uit 2017 die […]

Flamin’ Hot

Verhaal Flamin’ Hot vertelt het inspirerende verhaal van Richard Montañez, […]