3 Beste Blu-ray spelers: onze favorieten

Beste bluray spelers

Blu-ray spelers kunnen naast blu-ray discs ook dvd’s en cd’s lezen, met resolutiekwaliteit variërend van Ultra-HD tot Full HD en 3D, die alleen beschikbaar zijn op de meest geavanceerde high-end modellen.

€249,99
Bekijk
Beste prijs-kwaliteit
Sony
€93,00
Bekijk

Blu-ray: wat is het en hoe werkt blu-ray?

Het werd in 2006 ontwikkeld door Sony, het technologiebedrijf dat ook de Playstation-gameconsole maakt, is een harde schijf waarop een grote hoeveelheid gegevens kan worden opgeslagen, tot een maximum van 128 GB voor 4-layer discs. Dat is een behoorlijk grote capaciteit, ongeveer gelijk aan 12 dvd’s, waarmee games, films en muziekconcerten in high definition kunnen worden afgespeeld zonder afbreuk te doen aan de weergaveprestaties, wat leidt tot scherpe, gedetailleerde beelden.

Hoe kies je een blue-ray speler?

Bij het kiezen van de beste Blu-ray speler moet je rekening houden met enkele technische aspecten, functionaliteit en kenmerken om te bepalen welk model het best aan je behoeften beantwoordt. Bijna elke speler leest Dvd’s, dus elk toestel kan beide media zonder problemen afspelen. Tegelijkertijd is er een heel scala aan videoformaten op de markt, zodat je nauwkeurig moet nagaan of het toestel compatibel is voordat je het koopt.

Beste bluray spelers

Formaten die door je Blu-rayspeler worden ondersteund

De meeste Blu-ray spelers bieden basisondersteuning, aanwezig in zowel high-end als budget modellen. Dit zijn bijvoorbeeld AVI, MKV en MP4-formaten, die nu met elke speler op de markt kunnen worden afgespeeld, met Full HD 1920 × 1080 pixel resolutie. Daarentegen zijn sommige formaten minder gangbaar, omdat ze hoge technische eisen stellen, zodat ze gewoonlijk alleen compatibel zijn met de meest geavanceerde toestellen uit het topgamma.

Een daarvan is de blueray 3D-speler, die driedimensionale multimediabestanden kan lezen, een innovatieve technologie die pas de laatste jaren opgang heeft gemaakt. Om een 3D-film te kunnen bekijken, is het nodig een toestel van hoge kwaliteit aan te schaffen, en het is ook nodig om een van de beste Smart Tv’s te hebben met compatibele mogelijkheden.

Even geavanceerd zijn de 4K blueray spelers, die een resolutie van 3840 × 2160 pixels Ultra-HD bieden, ondersteuning die niet aanwezig is op de traditionele standaard modellen, aan te sluiten op de tv met een speciale HDMI 2.0 kabel.

Een ander type formaat is HDR, High Dynamic Range dat in staat is een breed en diep kleurenspectrum te garanderen, een van de beste die nu beschikbaar zijn voor videoweergave. Afhankelijk van het merk en het toestel kunnen verschillende HDR-formaten worden ondersteund, waarvan de meest gebruikte HDR10 met 10-bit codering, HDR10+ met dynamische kleurbalans, HLG dat door sommige bedrijven voor films wordt gebruikt en Dolby Vision met 12-bit codering.

Videokwaliteit upscaling

Een belangrijk kenmerk van moderne spelers is upscaling, de interne mogelijkheid van het apparaat om een hogere kwaliteit te leveren dan native. Hoewel dit niet altijd nauwkeurig of betrouwbaar is, is het nuttig om de resolutie in oudere tv’s te verhogen tot Full of Ultra HD. Upscaling is aanwezig in veel 4K blueray spelers, dankzij speciale algoritmes in de software, waarmee je de afspeelkwaliteit kunt aanpassen afhankelijk van de aangesloten apparaten.

Audio op blueray spelers

Naast de videokwaliteit speelt ook de audio een rol, waardoor de ervaring compleet wordt en de grafische resolutie van de blueray zo goed mogelijk wordt benut. Ook hier bieden veel toestellen basisondersteuning, aanwezig op bijna alle modellen, waaronder DTS en Dolby Digital, die een goede audioprestatie garanderen.

Sommige audioformaten zijn echter alleen beschikbaar door een specifieke blueray speler aan te schaffen, vaak van hoge kwaliteit, om het geluid in Dolby Digital True HD of DTS-HD weer te geven.

Blu-ray spelers worden via HDMI-kabels aangesloten op de tv en het scherm, maar sommige modellen hebben meerdere 1.4 of 2.0 uitgangen om meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten. Beide zijn compatibel met de transmissiekwaliteit van het UHD-signaal (Ultra HD of 4K), maar HDMI 1.4-uitgangen hebben een snelheid van 30 fps, terwijl die van HDMI 2.0 60 fps zijn.

1. Sony BDP-S1700

€95,69

Met dit toestel kun je je favoriete full HD-films bekijken Het geeft je heldere en gedetailleerde beelden met rijke kleuren. Je kunt het toestel ook gebruiken om online muziek, films en shows te bekijken. Deze blueray speler speelt al je films en muziek af in helder hifi-surroundgeluid.

Bij het afspelen van dvd’s, blue-ray schrijven tot streaming inhoud, met deze blueray speler zul je duidelijke details zien. Het brede kleurenpalet is uniek en zelf moeilijk te reproduceren rood, zeeblauw en smaragdgroen worden perfect weergegeven. Zo zal een landschap met zich op zee realistisch weergegeven worden.

De blueray speler heeft een eenvoudig ontwerp en kan een elegante aanvulling zijn in elk interieur. De speler is compact en past in kleine ruimten. De aansluiting is eenvoudig. Sluit gewoon je usb-stick aan op de poort om muziek, foto’s, films…op je tv te delen.

De speler wordt geleverd inclusief een afstandsbediening. Voor het geluid wordt gebruikgemaakt van de DTS-HD Master Audio | Dolby TrueHD audiofilters. Er is een aansluiting voor USB en een jack voor een extern geluidstoestel zoals een koptelefoon.

Het toestel is 230 × 39 × 194 mm groot en weegt 800 gram.

€101,00 coolblue.be
€89,90 amazon.nl
€95,69 bol.com

2. Sony BDP-S6700

Als je een kwaliteits- tv hebt verdient die ook een uitstekende blueray speler. Deze blueray speler speelt niet alleen je films of maar verbetert ook de Full HD-beeldkwaliteit. Je kunt genieten van films in 4K-kwaliteit. De blu-ray speler heeft een ingebouwde wifi-ontvanger. Op die manier kun je hem draadloos aansluiten op je netwerk. Je kunt zo ook muziek laten afspelen in verschillende kamers tegelijk.

De blueray speler heeft een conversiechip voor opschaling naar 4K-kwaliteit. De fijnste details van een blueray disc worden weergegeven en ook webinhoud kun je in verbeterde kwaliteit bekijken. De beelden van je film worden gecombineerd met origineel helder hif-surroundgeluid.

Je kunt jezelf onderdompelen in HD 3D blueray films op elke 3D-compatibele tv. Levensechte kleuren laten je kijkervaring tot leven komen. Zelfs moeilijk te reproduceren kleuren blijven er origineel uitzien.

De blueray speler heeft wifi en Bluetoothverbinding en kan bediend worden via afstandsbediening en smartphone. Er is een usb-aansluiting aan de voorzijde.

De blueray speler is 255 × 39 × 192 mm groot en weegt 900 gram.

€132,00 bol.com
€159,00 coolblue.nl
€139,33 amazon.nl

3. Sony UBPX700B

€249,99

Met deze blueray speler van Sony kun je al je multimedia in de beste kwaliteit bekijken. De speler ondersteunt onder andere HDR10 en Dolby Vision, evenals 4K blue ray en 4K-streamingdiensten zoals Netflix.

Met deze blueray speler geniet je telkens opnieuw van heldere en scherpe beelden die elk detail weergeven. Het Dolby Atmos systeem zorgt voor goede geluidseffecten. Op die manier geniet je thuis van je film in bioscoopkwaliteit. Via de ingebouwde wifi kun je je toestel eenvoudig verbinden met je draadloos thuisnetwerk.

Er is een usb-aansluiting en twee hdmi-aansluiting aan de voorkant. Het toestel speel zowel cd, dvd, blueray 4K en 3D af.

€249,99 bol.com
€249,99 amazon.nl
€299,00 coolblue.nl